Relacja z zakończonego stażu w Grecji

Szczęśliwy powrót z Grecji, miłe wspomnienia, bogate doświadczenia…

Grupa uczniów z Zespołu Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa w Ostrożanach, którzy przebywali w Grecji powróciła już do kraju.

W maju 2024 roku po raz kolejny w ramach realizacji akredytowanego projektu na rzecz mobilności osób uczących się i kadry w sektorze kształcenia i szkolenia zawodowego, realizowanego ze środków Programu Erasmus+, grupa 42 uczniów kształcących się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych, technik logistyk oraz technik rolnik z Zespołu Szkół Rolniczych wraz z opiekunami brała udział w 2 projektach:

  • I projekt – 2023-1-PL01-KA121-SCH-000132914 – w ramach którego uczniowie poznawali język, kulturę i historię Grecji;

  • II projekt – 2023-1-PL01-KA121-VET-000132867 – w ramach którego przyszli gastronomowie i rolnicy odbywali staże zawodowe na Riwierze Olimpijskiej.

Celem wyjazdu było podniesienie kompetencji zawodowych młodzieży, zdobycie nowych doświadczeń oraz zwiększenie świadomości ekologicznej.

Dzięki współpracy z greckim partnerem CENTER FOR VOCATIONAL TRAINING przez dwa tygodnie młodzież realizowała staże zawodowe w lokalnych restauracjach oraz gospodarstwach rolnych podnosząc swoje zawodowe kwalifikacje i rozwijając umiejętności językowe.

Uczniowie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych poznawali specyfikę kuchni i restauracji hotelowej, zaznajamiali się z recepturami gastronomicznymi potraw sporządzanych w kuchni hotelu, przygotowywali dania, poznawali lokalne produkty i sekrety zdrowej kuchni śródziemnomorskiej, szczególną uwagę stażyści zwracali na racjonalne wykorzystanie surowców wdrażając w swojej pracy zasadę GREAT TASTE – ZERO WASTE. Uczniowie podczas pracy doskonalili sposób wydawania dań, porcjowania, dekorowania oraz ekspedycję potraw i napojów.

Staż w zawodzie technik rolnik odbywał się w różnych gospodarstwach rolnych, gdzie młodzież zapoznawała się z obsługą urządzeń  i maszyn rolniczych, kontrolowała warunki zoohigieniczne w pomieszczeniach gospodarskich, a także wykonywała czynności porządkowe. Zapoznała się także ze specyfiką greckiego gospodarstwa rolnego, uprawianych tam roślin i hodowanych zwierząt, a także poznała stosowane technologie produkcji. Stażyści wykonywali prace typowe dla gospodarstwa rolnego związane z produkcją roślinną i zwierzęcą, poznali zasady prawidłowego doboru maszyn i urządzeń oraz ich konserwacji. Podczas wykonywanych czynności dbali o przestrzeganie zasad BHP.

W ramach akredytacji programu Erasmus+ Edukacja Szkolna Grupowa – mobilność uczniów, osiemnastu uczniów wraz z opiekunami i dwoma nauczycielami w ramach obserwacji pracy odbyła mobilność zagraniczną w Grecji. Uczniowie z Zespołu Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa w Ostrożanach odbyli zajęcia w szkole partnerskiej Platon w Katerini. W ramach zajęć, młodzież miała okazję poznać system edukacji greckiej. Uczniowie prowadzili dyskusję w grupach na temat różnic i podobieństw pomiędzy zwyczajami i kulturą panującą w Grecji i w Polsce oraz na temat wpływu globalizacji i zmian społecznych na współczesną Grecję. Uczestniczyli w warsztatach z komunikacji biznesowej. Młodzież doskonaliła swoje umiejętności pisania e-maili oraz prowadzenia prezentacji i rozmów telefonicznych w kontekście biznesowym, oczywiście w języku angielskim.

W programie Erasmus+, Edukacja Szkolna – Obserwacja pracy, dwóch nauczycieli z Zespołu Szkół Rolniczych w Ostrożanach doskonało swoje umiejętności zawodowe m.in. z zakresu IT. Nauczyciele podczas obserwacji pracy pedagogów w greckiej placówce szkolnej Platan M.E.P.E. mieli okazję nabyć dodatkowe doświadczenie w pracy na rynku międzynarodowym.

W ramach mobilności programu Erasmus+ Kursy i szkolenia, jeden nauczyciel z Zespołu Szkół Rolniczych w Ostrożanach realizował program pt. „Kurs doskonalenia nauczycieli w sztuce kulinariów i zarządzania gastronomii”. Celem programu było m.in. doskonalenie umiejętności branżowych z wykorzystaniem języka angielskiego, umiejętne zarządzanie pracą na kuchni i personelem w środowisku międzynarodowym oraz poznanie nowych receptur oraz menu.

Wszystkie grupy zawodowe doskonaliły umiejętności językowe a także poznawały kulturę i obyczaje regionu.

Staże zagraniczne to nie tylko praca – to także czas na poznawanie greckiej kultury, historii, tradycji i obyczajów.

Młodzież miała okazję zwiedzić: Saloniki – serce północnej Macedonii. Biała Wieża, Forum Romanum, ogromy pomnik Aleksandra Wielkiego przy nadmorskim bulwarze oraz przepiękna Bazylika św. Dymitra wprawiły wszystkich w zachwyt.

Kolejna wyprawa zaprowadziła uczniów do Tesalii, gdzie podziwiali zawieszone między niebem a ziemią Meteory – stożkowate, o monstrualnych kształtach skały, na szczytach których wieki temu ulokowały się prawosławne klasztory.

Uczniowie zwiedzili średniowieczną twierdzę Platamonas, a następnie dotarli do Paleos Panteleimonas, niewielkiej wioski greckiej na zboczu masywu Olimp, skąd rozpościera się zapierający dech w piersiach widok. Ogromne wrażenie wywarł wąwóz Enipeas w miejscowości Litochoro. Ponadto uczniowie zwiedzili Muzeum Folkloru w Gonnoi, statkiem dotarli na wyspę Skiathos leżącą w zachodniej części Morza Egejskiego oraz wzięli udział w warsztatach kulinarnych z przygotowywania tradycyjnego greckiego pieczywa. Zwiedzali także zakłady produkcyjne, m. in. wytwórnię sera feta i wytwórnię oliwy z oliwek. Młodzież poznała sekrety produkcji tych lokalnych produktów m.in. proces produkcyjny, maszyny i urządzenia wykorzystywane w procesie produkcji.

Codzienne spacery po okolicy pozwoliły podziwiać malowniczy krajobraz i rozkoszować się widokiem Olimpu oraz morza.

W wolnych chwilach uczniowie integrowali się podczas wspólnych zabaw na plaży, dyskotek, gier terenowych.

Uczestnictwo uczniów w projekcie zostało potwierdzone certyfikatami w języku polskim i angielskim, które otrzymali w ostatnim dniu pobytu.

Wszyscy, pełni niezapomnianych wrażeń, wrócili do Polski bogatsi o nowe doświadczenia, umiejętności oraz przyjaźnie!

staże w grecji staże w grecji

staże w grecji